Hoe kies je de locatie voor een portretsessie?

Het vorige artikel over portretsessies die ik heb geschreven ging voornamelijk om voorbereiding van jezelf. Een tweede belangrijke factor is de locatie. Die bepaalt voor een groot deel het beeld en de sfeer van de shoot. Dus: Hoe kies je de locatie voor een portretsessie?

Zodra je een shoot bij mij boekt kiezen we samen de locatie. In de omgeving van Den Bosch ken ik een aantal leuke locaties maar ook je eigen inbreng is welkom. Vandaar dit stukje tekst waarin ik de belangrijkste punten voor een locatie toelicht zodat het meedenken makkelijker wordt.

Sfeer

Een park geeft een heel andere sfeer dan bijvoorbeeld een industrieterrein. Beide kunnen heel mooi zijn maar het is wel een beetje afhankelijk van wat je zoekt voor je foto’s. Parken zijn heel mooi voor familiefoto’s, de sfeer is ontspannen en er zijn veel rustige groene, ronde vormen. Een bos heeft vaak een stuk meer aardetinten door de ondergrond en boomstammen.

 Locatie-003

De plek hoeft overigens niet groot te zijn of er overal prachtig uit te zien. Een bosje van een paar meter breed is eigenlijk al genoeg om een mooie groene achterwand te vormen. Als er meerdere mooie plekjes bij elkaar liggen geeft dit wel meer kansen voor afwisseling.

Licht

Fotograferen is spelen met licht en daarom is de lichtval op een locatie is heel belangrijk. Als het stralend weer is dan is er heel fel, hard zonlicht en veel contrast. Het zonlicht komt van boven en werpt dus een schaduw op de ogen en het is moeilijk om je ogen open te houden in vol zonlicht.

Indirect licht zoals je in de schaduw hebt is ook nog veel flatterender voor de huid dus daarom zoek ik vaak een stukje schaduw op. Die schaduw hoeft niet groot te zijn, je hoeft er namelijk alleen maar in te kunnen staan/zitten. De dunne streep van een boomstam kan al genoeg zijn voor een portret, voor groepsfoto’s is dat natuurlijk wel een beetje krap.

Locatie-002

Ik ben niet helemaal gebonden aan het bestaande licht op een plek. Ik heb altijd flitsers en reflectoren bij me als toevoeging. Ik gebruik het normale daglicht als basis maar ik kan je ook helemaal uitlichten alsof je in een studio bent. Omdat je toch op locatie bent heb je dan mooi licht en hou je ook de sfeer van de locatie.

Praktisch

Bij het kiezen van een locatie is het handig dat je ook een paar praktische punten overweegt. Sommige plekken, zoals kastelen, rekenen vaak kosten voor een fotoshoot (ook in de tuinen en buiten). Als we op een locatie gaan fotograferen die niet onder de openbare ruimte valt bel ik eerst even om toestemming te regelen.

Als het heel slecht weer is zet ik de afspraak meestal om, maar ook als het goed lijkt te worden kan er alsnog een buitje vallen. Dus als er iets van een overkapping is om te schuilen voor een regenbui is dat nooit weg. Overkappingen leveren ook heel mooi licht op zodat we alsnog door kunnen gaan met foto’s maken.

Helemaal enthousiast door dit artikel? Kijk hier voor meer foto’s of kijk hier om te zien hoe een sessie in elkaar zit.

Laat een reactie achter