Review: Foto op Aluminium

Na de foto op hout heb ik nu ook een foto op aluminium besteld. Canvas en fotopapier zijn de bekende afdrukmethoden maar er wordt steeds meer op andere dragers gedrukt en dat kan zeker interessant zijn.

Je kunt bij aluminium eerst een witte laag af laten drukken en daar de foto vervolgens op plaatsen. Dan krijg je een heel mooi te monteren, strakke plaat maar erg veel aluminium is er niet aan te zien. Daarom heb ik gekozen om die witte laag achterwege te laten. Wat er dan gebeurd is dat alle wit uit de foto niet wordt afgedrukt en je op die plekken het geborstelde, glimmende aluminium blijft zien. Daardoor is het wel zaak dat je foto hier geschikt voor is. Een erg licht portret zou ik bijvoorbeeld niet op deze manier doen. Een deel van de lichte huid zal aluminium blijven wat niet erg vleiend is.

Vanwege het reflecterende materiaal worden de kleuren extra diep en feller weergegeven dan bij de meeste afdrukken. voorwaarde hiervoor is wel dat er voldoende licht op valt en vanuit de juiste hoek. Het aluminium werkt namelijk meer als een spiegel en je ziet dus eigenlijk alleen maar het direct gereflecteerde licht op de plaat. Dat houdt in dat als je de afdruk niet goed belicht dat hij vrijwel helema al zwart zal ogen. Maar als je hem op de juiste plek hangt met het juiste licht dan is het resultaat wel spectaculair.

Aluminium-002

De druk is goed scherp en dus ook geschikt voor foto’s met veel detail. Het lijkt erop dat hij kleurecht is afgedrukt al is dat wat moeilijk in te schatten aangezien de kleur van het omgevingslicht heel sterk wordt overgenomen (wat overigens juist mooi is). De plaat is mooi dun maar meer dan stevig en licht genoeg. De bijgeleverde ophangmeterialen zijn eenvoudig op te plakken en dat geeft, in combinatie met de dunne plaat, een prachtig zwevend effect als je het ophangt.

De foto is besteld bij http://www.fotoopaluminium.nl/ en wederom netjes verpakt en vlot afgeleverd. Wat ik wel jammer vond is dat ik een nieuw account aan moest maken speciaal voor deze site. Ik had immers al een account bij http://www.fotoophout.nl/ en dat zijn partners. Al met al ben ik goed tevreden en heb ik er een hele leuke afdruk optie bij.