Review: Foto op Hout

Laatst heb ik een foto op hout besteld, een vrij nieuw en onbekend product. Graag deel ik mijn ervaring met Foto op Hout met jullie!

Ik heb een foto besteld van 60×30 cm op vurenhout. Je kunt ook kiezen voor larikshout (duurder, geschikt voor buiten) en multiplex (goedkoper). In multiplex zit vrijwel geen nerf en wordt als 1 plank geleverd, dus het “op hout” idee is daar vrij minimaal mee.

Bij het bestellen moet je echt goed opletten, want je krijgt doordat je meerdere planken hebt “spleten” in je foto. Je kunt op de site wel handig aangeven waar de spleten moeten komen door de uitsnede aan te passen. Het laatste wat je wil is natuurlijk dat er door een spleet iemand onthoofd wordt of dat er één dwars door een oog loopt. Bij vurenhout heb je kans op knoesten en je moet eigenlijk gewoon mazzel hebben dat die niet op de verkeerde plek komen, daar heb je namelijk geen invloed op.

Foto op Hout-002

Het product wat ik kreeg kwam qua maat exact overeen met wat ik had aangegeven. Geen extra afsnijdingen en de spleten op dezelfde plek, belangrijk want je hebt door de spleten wel extra veel om rekening mee te houden. Als je daar ook nog een marge mee moet geven wordt het wel heel spannend allemaal.

Hout is natuurlijk niet wit van zichzelf,  daarom kun je het hout eerst met een whitewash laten behandelen waardoor de kleur beter overeenkomt. Toch is zelfs met de whitewash de kleurtint niet perfect, mijn foto kwam er iets geler en groener op te staan dan het origineel is. Het verschil is niet te groot maar als je een foto hebt waar dit heel nauw komt is hout misschien niet de beste keus.

Foto op Hout-004

De nerf en de knoesten blijven zichtbaar maar zijn niet overheersend. Ik vind dat het een leuk en vrij uniek effect geeft aan de foto. Net als op canvas is de foto door de textuur wat minder scherp dan op fotopapier maar juist omdat die structuur zelf veel detail toevoegt oogt het heel mooi. Daardoor is het niet geschikt om foto’s af te drukken die helemaal afhangen van klein detail.

De foto wordt afgedrukt op een aantal, in mijn geval 3, vurenhouten planken die met 2 dwarsplanken langs de achterkant aan elkaar zijn gemaakt. De constructie is hartstikke stevig en goed aan de muur te hangen met het bijgeleverde setje. Door de dwarsplanken komt de foto een stukje van de muur te hangen, wat een zwevend effect geeft. Als je splinters wil voorkomen is het raadzaam even met een schuurpapiertje langs de achterkant te gaan.

Foto op Hout-003

Al met al vind ik het een erg leuk alternatief voor het bekendere fotopapier en canvas. Je foto en je uitsnede moeten er geschikt voor zijn maar het hout geeft een hele warme uitstraling en de nerf voegt, bij de juiste foto, ook echt wel wat toe.

Ik heb de foto besteld op http://www.fotoophout.nl/. De levertijd was zoals afgesproken en de foto was goed verpakt en netjes geleverd.