Voorbereiding fotoshoot

Foto’s maken kan altijd, overal en van bijna alles. Dat betekend niet dat ik zomaar mijn camera uit de kast pak en aan de gang ga. Ik moet ervoor zorgen dat mijn spullen in orde zijn; schoon, opgeladen, ruimte in het geheugen, juiste instellingen etc. Als ik met iemand samenwerk gaat die voorbereiding twee kanten op. Net zoals ik mijn zaken op orde moet hebben is het handig als jij je ook kan voorbereiden op de fotoshoot.

Hieronder noem ik een aantal punten waar je bij een fotoshoot rekening mee kan houden. Lukt er trouwens iets niet, geen paniek, het is niet heilig. Het feit dat erover nagedacht is, helpt al een heleboel.

Gewenste foto’s

De reden om aan een fotoshoot te beginnen? Je wilt een bepaalde foto hebben. Bepaal voor jezelf wat het doel is en maak eventueel een lijstje met shots. Bijvoorbeeld: hele gezin; alleen de kinderen; alleen de ouders; moeder met dochter; vader met zoon. Denk ook na over de stijl: vrolijk, serieus, zakelijk of een combinatie? Als je me dit kan vertellen kan ik gericht te werk gaan.

Kleding

Voorbereiding-003

Stem de kleding van de groep op elkaar af, gebruik complementaire kleuren en met ongeveer gelijke felheid. Dit voorkomt dat iemand met een gedekt, bruin shirt niet volledig wegvalt tegenover en een ander een met knalrood vest. Pas ook op met grote prints, grove patronen en brede strepen; die kunnen heel afleidend werken.

Let ook op het totaalplaatje, schoenen, riemen, accessoires etc. zijn allemaal heel zichtbaar op volledige shots. Belangrijk is wel dat jij je op je gemak voelt in de kleren die je uitkiest.

Haar en make-up

Zorg dat je haar (gewoon) netjes zit, zoals je het normaal graag ziet. Let wel op loshangende “pluizige” haren. Optimaal is het om ongeveer 2 weken voor de shoot naar de kapper te gaan zodat wel echt goed in model zit, maar er niet meer “net geknipt” uitziet.

Gebruik gerust make-up maar niet extra veel omdat het voor de foto is. Vermijdt veel rouge en alles wat glittert. Een erg glimmende huid op de foto is niet mooi. Beperkt dit bijvoorbeeld met wat poeder.

Kinderen

Voorbereiding-001

Niks leuker dan je kinderen (of neefjes, nichtjes) mooi op de foto te hebben. Kinderen zijn heerlijk spontaan maar ook moeilijk te controleren. Zorg dat ze goed uitgerust zijn, maar niet te druk. Maak niet te veel een punt van de fotoshoot zodat ze er zenuwachtig voor worden. Afhankelijk van de leeftijd houden ze het ook maar een beperkte tijd vol. Houd daarom rekening met je gewenste shots, dan zorgen we dat de moeilijke shots met kinderen als eerste worden gedaan.

Als ik de kinderen zelf aan het fotograferen ben zal ik zelf de aanwijzingen geven. Het werkt niet als er meerdere mensen met een kind bezig zijn voor een foto.

Verder moet er natuurlijk een locatie zijn en kun je rekening houden met het uiteindelijke gebruik voor de foto’s. Daar ga ik de volgende post over voorbereiding fotoshoot op in.

Comments (1)

  1. Pingback: Locatie voor portretsessie kiezen - Merijn Koster Fotografie

Laat een reactie achter